Dronen lennätys talvella – Näin kuvaat pakkasella!

Julkaistu: 10.02.2019

Pidä dronesi turvassa pakkasella tai lumisella säällä kuvatessa seuraamalla näitä ohjeita. Kuvasin juuri Lapin mahtavia lumisia maisemia noin -20°C pakkasessa. Sen inspiroimana tässä on vinkit, joita itse noudatan talvella lennättäessä!

 

Kestääkö drone pakkasta?

Useimmat dronet kestävät, kannattaa tarkistaa se dronesi tiedoista netissä tai mukana tulleista ohjeista. DJI:n sivuilla neuvotaan olemaan lentämättä nollan alapuolella olevissa lämpötiloissa, mutta itse ainakin olen lentänyt niin ongelmitta monta kertaa, ja niin on moni muukin. Omana rajana pidän -20°C kylmempiä lämpötiloja, sitä kylmemmissä oloissa riskeeraisin droneni vain todella hienon materiaalin takia.

 

Pidä dronen akut lämpimänä

Kunhan pidät dronen poissa lumihangesta, niin talvisella säällä pahin pelkosi on akkujen jäätyminen. Akun pitäisi pysyä ainakin 20°C lämpöisenä turvallisen lennon vuoksi. Tämän onnistut tekemään pitämällä akut lämpöä kestävässä laukussa tai repussa, ja vaikkapa pistämällä akut sukkien sisään. Jos akku tuntuu kylmältä, pistä se johonkin lämpimään hetkeksi, esimerkiksi kainaloosi jos muuta ei löydy.

 

Pidä dronen kamera suojassa

Älä osu kameralla lumeen, ja ole valmis putsaamaan se vahingon sattuessa. Kerran droneni kamera huomaamattani dippasi lumessa sen tehdessään testikäännökset käynnistyksen ohessa, ja sitten hetken lennettyäni kameran akseli jäätyi paikalleen. En pystynyt enää liikuttamaan kameraa, joten laskin sen viereeni ja putsasin kameran gimballin ympärille ilmestyneen jään lämpimällä sormellani.

 

Tee dronelle nousu- ja laskupaikka jos sellaista ei löydy

Aina keskellä hankea ei löydy hyvää lentopaikkaa, mutta siinä tapauksessa voit talloa jalallasi hankeen kovan kohdan, joka kestää sinunkin painosi. Tee siitä tarpeeksi leveä jokaiseen suuntaan, jotta lunta ei pöllyisi ympäriinsä nousun aikana ja laskeutuminen on helpompaa.

 

Pidä puhelin lämpimänä

Jos käytät puhelintasi dronesi ohjaimena tai monitorina, pidä se lämpimänä! Monet puhelimet ovat kovia sammuilemaan pakkasella. Oma OnePlus -puhelimeni kestää pakkasta erittäin hyvin, mutta kerran kesken tunnin kestävän kuvauksen puhelimeni sammui kesken lennon. Pienen sydämen pysähdyksen jälkeen painoin vain ohjaimen nappia,  jolla drone palaa lähtöpisteeseen. Ei kaatuneita droneja tällä lennolla.

 

Lento lumisateessa

Itsekin pohdin tätä kysymystä Lapissa, lopulta eri foorumeiden ja muiden lähteiden selailun jälkeen tulin siihen tulokseen, että se on liian iso riski ja siksi ei kannattavaa tai ollenkaan suositeltavaa. Droneen voi ilmestyä jäätä sen kohdatessa lumisadetta pakkasella, ja vaikka lento onnistuisikin, dronen kuivatessa siihen voi kertyä pelottavan paljon kosteutta, joka tunkeutuu laitteen sisään ja rikkoo eri osia.

 

Kuvaa manuaalilla

Jos käytät automaattista kuvausta, niin kirkas lumi voi aiheuttaa videosi tai kuvasi näyttämään pimeältä, tai muuten vain huonolta. Voit korjata tämän laittamalla itse sopivat asetukset kameraan manuaalilla modella (ISO, shutter, white balance).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *