Drone lentokieltoalueet – Älä lennätä täällä (2019)

Julkaistu: 09.05.2019

Suomi on drone-lennättämisen unelmamaa, sillä meillä Suomessa on paljon löysemmät ilmailulait droneille kuin useimmissa muissa maissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisit lentää aivan missä tahansa. Tässä ohjeessa näet nopeasti Suomen ja Helsingin lentokieltoalueet!

Huom: tämä artikkeli toimii vain yleisenä ohjeena. Kannattaa käyttää tämän artikkelin ohella Droneinfon mobiilisovelluksen karttaa ja Dronekartta.fi -nettisivua (epävirallinen kartta).

 

Lentokieltoalueet yleisesti

 

Lennä alle 150 metrin korkeudessa

Suomessa dronen lennättämisen maksimikorkeus on 150 metriä, sitä korkeammalla lennättämiseen tarvitset erikoisluvan. Sinulla myös pitää olla aina näköyhteys droneen.

 

Älä lennä lentokentän läheisyydessä

Jos olet alle 1 kilometrin päässä lentokentästä, voit lentää vain lentoaseman lennonjohdon erikoisluvalla. Jos välimatkasi lentokenttään on 1-3 kilometriä, voit lentää vain esteiden tasalla, esimerkiksi puiden alapuolella. Yli 3 kilometrin päässä lentokentästä saat lennättää 50 metrin korkeudessa.

 

Älä lennä ihmisjoukkojen yläpuolella

Tarkkaa määritettä ihmisjoukosta ei ole, simppelisti älä lennätä ihmisten päällä. Ihmisjoukko voi tarkoittaa kaikkea jättimäisestä vapputorin väkijoukosta pienen nakkikioskin jonoon saakka.

 

Käytä järkeäsi

Jos mielestäsi lento vaikuttaa edes vähänkin vaaralliselta, niin älä tee sitä.

 

Lennätys Helsingissä

Saanko lentää keskustassa?

Yleisesti kyllä, kunhan et lennä lentokieltoalueella ja et lennä ihmisjoukkojen päällä. Itse koen tyhjät puistot hyviksi lentopaikoiksi, koska näkymä droneen on esteetön ja laskeutumispaikkoja on useita. Tiheästi asutetulla alueella dronesi paino saa olla enintään 3 kg, ja sinun pitää olla tutustunut alueeseen tarkasti.

 

Älä lennä Senaatintorin alueella

Kruununhakan alueella on lentokielto, jonka alue sisältää muun muassa Senaatintorin, Helsingin tuomiokirkon ja Kauppatorin alueet. Tällä alueella ainoa tapa lentää on lentoluvalla, jota voi hakea Trafilta ja jonka hinta on 180 euroa. Lentoluvan lisäksi ennen lentoja täytyy ottaa yhteys Tasavallanpresidentin turvallisuusvartiostoon ja Valtioneuvoston valvomoon. (Lähde: minulla on ollut kyseinen lentolupa Kruununhakaan.)

 

Älä lennä Meilahdessa

Meilahdessa on lentokielto, koska siellä on Helsingin Yliopistollinen Sairaala, ja ilmatilan pitää olla vapaa helikoptereille.

 

Älä lennä Hernesaaressa tai Munkkiniemessä

Hernesaaressa on lentokielto helikopterien takia, ja Munkkiniemessä on myös lentokielto.

 

Suomenlinna

Tätä joudun selvittelemään, mutta siellä ainakin on kuvauskielto Puolustusvoimien rakennuksille. Selvitän Suomenlinnan aluetta lisää ja raportoin tänne. (Huom. vaikka et kuvaisi, mutta dronessasi on kamera, sen lennättäminen lasketaan kuvaamiseksi, jolloin jo sen lennätys Puolustusvoimien rakennuksien läheisyydessä on kiellettyä).

 

Lennätys Tampereella

Lennätys Tampereen keskustassa

Koko Tampereen keskustan alue on lähellä lentokenttää, joten lennätys ei ole mahdollista yli 50 metrin korkeudessa. Sama 50 metrin kielto sisältää myös lähes kaiken muunkin Tampereen keskustan ulkopuolella. Kannattaa katsoa alue läpi Droneinfon mobiilisovelluksella.

 

Lähdeluettelo:

Luento Helsingin keskuskirjasto Oodissa: 11.3. Dronelentosäädökset ja droneliikenteen kehityshankkeita Suomessa / tarkastaja Kimmo Huoviala, Traficom

Droneinfo: droneinfo.fi

Trafi: traficom.fi

Droneinfo: Usein kysyttyä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *